Natrag
Natrag
Naša vizija stanovanja
Datum:
06.12.2018.
Podijeli:

Naša vizija stanovanja

Mi Fakini, Danijel i Josip, odlučili smo prije par godina ispričati kroz konkretne projekte priču o tome što nas osobno u stanogradnji zanima..

Bok!

Mi Fakini, Danijel i Josip, odlučili smo prije par godina ispričati kroz konkretne projekte priču o tome što nas osobno u stanogradnji zanima i što mi mislimo da su suvremeni stan i suvremena stanogradnja.

A zanima nas raditi stanove na način da stanovi zapravo služe onima koji u njima žive, jer stan je mjesto (prostor) u kojemu provodimo najviše i to najvažnijeg vremena.

Ono što mi zamišljamo kako učiniti da stanovi služe stanarima, Vama, je kako slijedi:

1. rekli smo si da je najvažnija stvar oko stana učiniti tlocrt stana funkcionalnim, promisliti ga i prilagoditi ga načinu kako mislimo da se danas živi.
To radimo tako da kada radimo projektni zadatak za arhitekta tražimo da su dnevna soba, kuhinja i blagavaonica jedan prostor i, uz to, tražimo da je u sklopu tog prostora kuhinjski otok.
Uvijek počinjemo s konceptom da se roditeljska i dječje spavaće sobe odvoje prostorno ili bar kvalitetnim zidom i vrhunskom izolacijom.
Uz roditeljsku spavaću gledamo smjestiti garderobu i kupaonicu (s duplim umivaonikom) i kupaonicu uz dječje sobe.
I onda obično i još jedan wc.
Sada, ovakav zadatak se ne može uvijek ispuniti, ali to je koncept od kojega krećemo.

2. Nešto od čega nikada ne odstupamo jesu velike staklene stijene i puno, puno svjetlosti i prozračnosti u stanu.
Jer, to se uvijek može realizirati, a do svjetla i do prozračnosti puno držimo.

3. Stavljamo stropno grijanje i hlađenje i dizalice topline. Ovo je stvarno velika promjena u kvaliteti života i življenja.
Idućih dana ću se vratiti na ovu stavku i nadopuniti ju, ali mi u svakom razgovoru o tome pričamo, pa Vam ta informacije neće nedostajati.

4. A balkone uvijek gledamo raditi čim većim da na njih stane garnitura za sjedenje i još bar električni roštilj, jer tada balkon ima smisla. Inače, onakvi kakvi se obično rade ili su se radili na zgradama su više ukras zgradi, a najmanje funkcionalni dio stana.

Sve napisano radimo u mjeri koliko je i kada god je moguće, a ono čime zaokružujemo čitavu priču jesu privlačnost, ljepota, atraktivnost zgrade. To zapravo odrađuju naši arhitekti, a naš je posao u tome dati im, manje više, otvorene ruke.

I kada to sve napravimo, uživamo u svakom stanu, u svakoj zgradi i u svakom detalju toga što radimo.

Danijel i Josip